Komentari za tekst "Kako prevazići strah od porođaja?"

Komentara
55
Ostavite komentar
Usla sam u deveti mesec, i strah je sve veci. Procitala sam sve sto sam nasla u vezi svih nacina porodjaja, ali to nista nije umanjilo osecaj panike svaki put kad pomislim da se taj dan blizi. Razgovor sa doktorom i sa bliskim osobama me samo trenutno umiri i ohrabri, ali se strah ponovo vrati. Moja greska je sto nisam na vreme potrazila pomoc strucnog lica, ali nisam ocekivala da ce biti ovako. Sad ne znam kako da pomognem sebi...
Eto porodila si se. Sada napisi iskustvo? :)
sigurno nije bilo toliko strasno :)
Imala sam užasan strah od porodjaja, od bola, od toga da li će sve proći kako treba, da li ću uspeti da brzo izgura bebu a da je ne namučim...ma milion stvari... Čak sam i na porodjaj otišla drhteći i plačući od straha... Jedva su me smirili.... E pa ovako BAŠ SAM SE BEZVEZE PLAŠILA 🤪🤪🤪 Ležala sam 40 min na CTG jer nisam imala bolove već samo naporne, a bila otvorena samo 1 prst... Onda je sledio klistir, onda opet na CTG, pa tek onda na porodjajne sto gde su mi priključili indukciju i primila sam epidural. To sve traje... Onda sam konačno dobila baaš jake naporne i izgurala, uz malo epiziotomije i pomoć lekara i babica, najvažnije biće u mom životu!!! Sve sve sve tooo zajedno od početka ležanja na CTG, do upoznavanja sa mojim andjelom je trajalo 2 sata i 59 minuta!!! Samo za poželeti!!! Drage trudnice, samo hrabro, niko nije ostao neporodjen! Ja sam imala veeeliku sreću, znam, a i vama želim porodjaj kao moj!
Drage trudnice,porodila sam se prije 18 dana. Drugi prirodan porodjaj. Sa obzirom da mi je prvi porodjaj bio malo tezak,jer nisam znala sta me ceka. Drugog porodjaja sam se plasila mnogo. I eto dosao je i taj dan da se porodim. Samo vam mogu reci da sam u 11 i 45 usls u salu,u 12 i 45 sam se porodila. Bas brzo. Ali bez obzira jeli bilo brzo ili ne. Bolove moramo proci. Mnogo mi je bilo lakse sto sam disala pravilnoo,stajala sam sve vreme . I bila sam pri sebi. Sto je najbitnije. Vrijeme je brzo proslo. Kad sam dosla na sto za pregled Babica je rekla da ne idem od stola jer ce beba brzo. I tada sam imala bolove ali najbitnije je da budete prisebne i da disete. Vjerujte mi nista lakse. Svakoj zelim porodjaj kao moj :)
Kako prevazici strah, lepo, porodjaj traje par sati, dan, dva, i zavrsi se, ali briga i strah za dete ostaju do kraja zivota.
Drage trudnice koje ste u iscekivanju porodjaja i koje se jako,bojite. Ja nisam trudnica ali sam se porodila po drugi put u martu. I mogu vam reci da se uopste nisam bojala. Sa prvom bebom mije porodja trajao 12h. uz indukciju,dozu epidurala mislim da sam.jedva przivela. Sve zbog te indukcije. Kontrakcije i bolovi bez pauza. Rekla sma sebi sa drugom bebom cemo drugacije. Bilo je oko 4 popodne kada mi je napukao vodenjak. Voda nije iscurila od jednom vec nalo po malo kao i sa prvom bebom. Odmah sam znala da je vreme da pozovem muza. Ovde gde zivimo muz prisustvuje porodjaju. Strah od pprodjaja uopste nisam imala. Ali sam zato imala ogroman strah od ostavljanja trogodinjek sina. Do duse ostao je kod svekrve ali to tog trenutka se nismo ni jedan jedini dan odvajali. ponosna sam na njeg kko,je prihvtio cinjenicu da mama ide kod doktora da rodi batu. Mahnuo mi je rucicom i ja sam otisla hitnom u bolnicu. Muz je upao u zastoj naravno 😕. Kada sam stigla u bolnicu pregledali su me ginekoloski i ustanovili da sam 4 prsta otvorena. A bolove skoro da nisam ni imala bas sam bila zacudjena. Onako,samo malo,zatezanje kada je kontrakcija blaag bol kao pred menstruaciju. Muz je stigao i onda je pocelo cekanje. Ali nisam zelela da lezim. Jer sam se zaista osecala dobro. Svo vreme sam se kretala penjala se uz stepenice kako bi uzbrzala otvaranje. do negde 10 uvece nikakve bolove nisam osecala. Tu negde oko 10 krecu malo jaci bolovi naravno sve sam uspela da ih predisem. sve egde do oko 00:00 tu su poceli mnogo jaki bolovi ali takodje podnosljivi jer izmedju kontrakcija imate vreme da se pripremite za sledecu. Sve to sam podnela na nogama. Doktorka me pregledala jos jednom ginekoloski i rekla da sam otvorena 6 prsta i da ne brinem da ce to sad vrzo da ide. Da do 6 cm sporo ide a onda jako brzo. ja sam se zanolila bar za neku tabletu protiv bolova da se malo priberem. Ona je otisla da mi donese. U tom trenutku stojeci na nogama osecam nagon i kako beba gura. Muz je odma sva dugmad koja je video u blizini prutisnuo kako bih dozvao babicukoj me je obilazila svo vreme. Tek tad sam pristala da legnem kako bi beba izasla. Beba je izgurana iz dva napona. a u tim trenutcima dok je izlazila nikakav bol nisam osetila. u glavi mi je bilo jos svega 5 minuta i onda je tu ono najvrednije. I u 00:50 rodio je divan decak. Tezak 3420 dugacak 53. To je moja prica. Budite aktivne u trudnoci krecite se setajte cistite po kuci igrajte se sa decom ako ih vec imate. Upraznjavajte sex. I da zaboravih od pocetka 9.meseca sam pila caj od lista maline. Srecno i bez straha idete sebi da rodite srecu. Nema mesta strahu.
Ponosna mama dva decaka.
Zasto caj od lista maline?
Da ,,omekša“ vrh grlića materice, pa kada počne porođaj da se lakše ,,otvori".
Drage trudnice nemam sa kim da podelim ovaj osecaj.. Jadam se muzu ali nije to to, on jednostavno ne razume u potpunosti strah koji osecam.. Poradjala sam se vec jednom i nije bilo bas ok iskustvo. Sada sam 34. nedelja i vec polako padam u depresiju i u paniku.. Plasim se svega sto me ceka, a naravno i brinem se da sve bude ok.. Bas me spopadne strah pa i napad panike, kao gusenje.. Ako neko ima da me ohrabri malo, znacilo bi mi... Hvala unapred..
Drage moje, nema potrebe za strahom, verujte mi. Imala sam malo jace bolove svega sat vremena i to je to. Porodjaj se zavrsio za 4 minuta. Nisu strasni bolovi, mnogo laksi nego zub kad boli 😀.
Gledala sam radionice koje drže najbolje ocenjeni ginekolozi u anketi i primećujem da se ženama kojima je porođaj bio bolan ili su bilo čime bile nezadovoljne sugeriše da ćute i ne iznose svoja negativna iskustva jer plaše druge trudncice, a trudnicam da ne slušaju takve priče. Često se oglase i žene kojima je porođaj bio brz i ne tako bolan ili čak bez boli koje negiraju i omalovažavaju negativna iskustva drugih žena sa rečima da samo kukaju, da su razmažene, da nije porodilište hotel. Iz teksta na koji ostavljam komentar se vidi da porođaj boli, dakle to nije izmišljotina nekih razmaženih žena. Niko nema pravo nikoga da ućutkuje i primorava da se oseća lepo kada se taj neko tako ne oseća. To što je neko ili većina imao super utiske ne znači da neko drugi pa makar bio jedan jedini nije imao loše iskustvo. Odlično je to kada se vratite iz porodilišta kažete kako vas ništa nije bolelo, da ste prezadovoljne uslovima i osobljem. Želim takav osećaj svima, ali činjenica je da ga svi nemaju. Da bi se situacija promenila i da ne bi bilo kukanja kako neki vole da kažu po forumima i fb, na prvom mestu bi u glavama dobrog dela osoblja trebalao da se promeni stav da porođaj jeste bolan za većinu, naročito bolan uz indukciju i da se sve učini kako bi žena to lakše podnela, počevši od ljubaznosti. Ako nemaš ništa lepo da kažeš, onda ćuti. Zatim nakon porođaja prići porodilji i ukratko joj objasniti šta se sve desilo. Ukoliko je sve bilo ok, reći sve je proteklo kako treba (i sama će toga biti svesna), ukoliko nije objasniti šta to nije išlo dobro, bez prebacivanja odgovornosti na porodilju. I na kraju bilo bi super kada bi se organizovale radionice za druge ginekologe kojima će najbolje ocenjeni u anketi da objasne kako oni to postupaju sa trudnicama i zbog čega su dobili visoke ocene jer ne možemo sve imati priliku da nas porađaju najbolji.
U malim mestima nema ni školice za trudnice, ni bilo koga da pitamo bilo šta. Postoji grupa patronažnih sestara, ali one nisu baš voljne da pričaju bilo šta. Ako nrkome pomenete da vas je strah, da biste zeleli da saznate više i slično, ispadne da ste kukavica, razmazena žena... Ja sam se porodila pre tri meseca. Ništa nkdam znala sta me čeka posle, i to mi je bilo teže nego sam porodjaj. Počev od dojenja, preko rane, do konstantnog umora i bolova u kostima. Drži me beba, zdrava je hvala bogu i divna beba, inače ne znam šta bi bilo. Čak sam imala i simptome postporodjajne depresije, molila da mi nekako pomognu jer sam osećala da mi nije dobro ali ništa. Ljuta sam na ljude oko mene zbog toga, počev od mojih najbližih. Podržavam svakog ko pruži pomoć trudnici i porodilji. Porodjaj nije nista strasno. Mi smo sitni da bismo uticali na tako ogroman trenutak kakav je radjanje novog života. Priroda, Bog, ili sta već, sve su savršeno uredili.
Buduce mame pre 5,5meseci sam rodila drugo dete cerku. Oba porodjeja su mi trajala2-3sata verujte mi nista nije strasno nista sto ne moze da se izdrzi zato napred:))))) Oba puta prirodno bez epidurala bez indukcije sve ok. Samo MISLITE POZITIVNO😁
Sve bi bilo mnogo lakse da moze otac bebe da bude sa mnom u tom trenutku..nije mi jasno zasto u nekim bolnicama nije dozvoljeno da otac prisustvuje porodjaju,pobogu i on je zasluzan za to dete isto koliko i majka...inace,moj dr je nacelnik ginekologije i za njega je luksuz da otac bude na porodjaju. Boze me sacuvaj. Inace sam 33+1 😘
Slazem se u potpunosti.Kada mi kum prica i njegova zena u Svedskoj kakav tretman imaju,pa svaka zena pozeli da bude trudna..
Porodila sam se pre tri meseca, uz epidural. Iskreno, mene nije 'odradio' u potpunosti, ne znam da li su ga kasno dali, ili sta... uglavnom, prva mi je beba, strah je bio neopisiv! Dosla sam otvorena 4 prsta, i sa 4 sata je sve bilo gotovo! U ta 4 sata ulazi i priprema i cekanje na krevet...prakticno sam 2h imala bolove. Ja, koja sam kukavica strasnaaa, kazem i potpisujem, da se moze preziveti, i da moze da bude brzo gotovo. I sto je najvaznije, bebac stigne, i zaista se sve zaboravi. Vazno je da se ide bez panike, malo strah od nepoznatog i trema je sasvim normalna. Vazno je da slusate babice i dr, i bice sve kako treba. Srecno mamike, i samo opusteno :)
Epidural ne moze "kasno" da se stavi,kasno je jedino kad beba udje u porodjajni kanal. Meni su prokinuli vodenjak,trpela sat i po uzasne bolove,nakon toga trazila epidural.Kako su mi dali prvu dozu takvo olaksanje,nema bola samo se oseca pritisak umesto njega.Porodila se za 3h ukupno. Savet svim mamama koje hoce epidural je da prvo puste neko vreme koliko mogu da izdrže da bi znale posle kad je kontrakcija i kad treba da guraju,ovako kad se prerano stavi epidural sa minimalnim kontrakcijama zene ne znaju da razlikuju bol i pritisak
Drage buduce mame uzivajte u trudnoci i ne slusajte Sta drugi kazu jer Svi Mi smo razliciti takodje porodjaj je razlicit...zao Mi je sto nemate Tu mogucnost da muz bude pored vas, jer mnogo znaci da je tu...mene je mnogo znacilo...i Samo mislite da dobijate nesto sto sreci kraja nema😊
Drugog sam se bojala vise nego prvog,valjda jer znam sta me ceka 😂ali dobro..sve to prodje kako kaze moja mama"Najlakse se poroditi posle te ceka tezi deo" hehe 😂😂😋
Usla sam u 7. mesec. Za sada nemam strah, ali zbog citanja svega i svacega, dogovorila sam se sa suprugom da je bolje da sve ide svojim tokom. Uplasila sam se najvise zbog komentara da je velika mogucnost izvlacenja deteta forcepsom ili vakumom zbog nedostatka kontrakcija. Bolje mene da boli, nego da nesto podje naopako. Dogovorili smo se da bude prisutan, na njegovo insistiranje....pa se nadam da ce mi zbog njegovog prisustva biti koliko toliko lakse.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »