Komentari za tekst "Otkaz mladim majkama!"

Komentara
6
Ostavite komentar
Ja mislim da trudnica B-G treba odmah nakon nakon porodjaja da ode da radi kod poslodavca kojeg potpuno razume i ostavi to svoje dete, a valjda i drugo - na tom mestu gde misli da im je bolje. Bolje tako nego da budu uz majku... Totalna ludost ili neko kucka gluposti da se primamo na takve idiotske poruke... To sto neko uzme ranije porodiljsko, pa valjda ima razlog, nisu sve trudnoce iste...
E svi ste vi neradnici !!! Srbi generalno! Ja sam u 9.mesecu i ovo mi je druga trudnoca.
Pod 1) Uopste mi nije bilo tesko da prikupim dokumentaciju za roditeljski dodatak, na sta se svi zale kao da brane magistarski rad.?!?? To sam vec zavrsila sada dok sam trudna.
Pod 2) Potpuno razumem poslodavce - oni treba da vas placaju GODINU DANA za to sto ste kod kuce, a oni imaju manjak radnika. Pa moraju da zaposle novog!
I trece, ako ste dobar radnik, ne uzimaju vam poziciju vec vracaju. Ako ste los(iji) radnik, dobice poziciju ta zamena i slicno. A ako imate ugovor na odredjeno, STA DRUGO OCEKUJETE NEGO da dobijete otkaz ?!?!?!? Ne kazem da je roditeljstvo lako, iskusila sam to, i znam da je u inostranstvu drugacije porodiljsko......ali svi ocekujete CUDA !
Zakon o porodiljskom je cista nebuloza pod br.1 da bi poslodavac podneo papire za porodiljsko treba detetov izvod iz maticne knjige rodjenih koji se dobija po rodjenju deteta a porodiljsko se otvara naj kasnije 35 dana ili najranije 28 dana od termina za porodjaj i samim tim poslodavac kreditira drzavu s dva do tri meseca unapred isplacene zarade a tek nakon dobijanja resenja i drzava mu vraca novac .
br.2 svakog meseca poslodavac mora da nosi dokaze o uplati a to je hrpa papira a nema potrebe jer kad je jednom dokazano da si porodilja i po resenju se cifra isplate ne menja do isteka porodiljskog. Ma sve je tako komplikovano a porodilje su izgleda pokretac da se nesto promeni u nasoj drzavi a do tad prezivljavanje
irena je potpuno upravu,kao prvo socijalno kasni po 5-6 meseci sa refundiranjem doprinosa koje je poslodavac u obavezi da uplacuje u kontinuitetu svakog meseca i takodje je u obavezi da isplacuje platu trudnici(porodilji),koju mu drzava vraca takodje sa zakasnjenjem od 5-6 meseci,a uz to mora da isplacuje doprinose i platu i osobi koja je na zameni,a o papirologiji da i ne govorimo,samo za porodiljsko je poslodavac u obavezi da preda 186 papira,uzassss!!!!!!
Svaka cast zeni koja se sada tuzi sa preduzecem posto to zaista nije u redu.
Takodje sto se tice potpisivanja blakno otaza citala sam kada je neka advokatica govorila kako moze da se posle potpisivanja na koje vas prisile otoci u advokatsku kancelariju i opisati text papira koji ste podpisali i da to moze da se koristi posle na sudu..... a mozete i da snimate razgovor. Teranje ljudi da podpisu blanko otkaz je nezakonito i cist bezobrazluk kao i produzavanje ugovora na odredjeno vise od 12 meseci !
Za sve ispadose krivi poslodavci narocito privatnici a sta cini sama drzava za porodilje i te poslodavce samo se govoro o smanjivanju papirologije a sve po starom i zasto se porodiljsko ne isplacuje isto ko i trudnicko prvo drzava uplati poslodavcu a ne prvo poslodavac uplati pa mu drzava refundira i to uz hrpu papira i zasto sve trudnice i porodilje ne primaju 100% bez obzira na staz ??????????
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »