Komentari za tekst "Horor u dečjim bolnicama u Srbiji"

Komentara
80
Ostavite komentar
Opsta bolnica u Subotici. Dan pred pokretanje porodjaja za rucak pasulj sa kiselom paprikom (avgust je u pitanju),za veceru nasuvo sa paprikom ne uprzeno. Porodjaj prosao ok srecom,mada sam primetila da se nista drugacije nisu ponasale prema meni koja nisam platila sestru,nego one koje jesu - sem sto su one pregledane svakih sat vremena i drzane za ruku. Sobe su zbog pozara 2meseca pre okrecene i sve je cisto,ali buba ima svuda,komaraca u rojevima,ne moze se izluftirati soba od njih:-( bebe su u cistom,ali je to toliko pohabano i iskrzano da mi je tuga bila gledati je u tome. Nije istina da ce bolnicu ostetiti 50 novih bodica. Posle porodjaja rucak - pasulj,to je za dojilje prava hrana ;-) kreveti skripe na svaki pomak,tako da se iz susedne sobe cuje,a dusek se odavno ne moze nazvati tako,vise je osecaj kao da su izvadili sundjer iz koristenog troseda ;-) posteljina se ne menja dok ste u bolnici,a nije bas ni oprana kako treba. Sestre i osoblje su za pohvalu,samo je jedna mladja bila nadrndana ;-)
Porodila sam se u bolnici Narodni front,pohvale za apartmansko odeljenje posto taj luksuz platis ,ali kada sam presla u sobe potpuno te drugacije tretiraju.Takodje ta bolnica je puna macaka koje se nalaze u delu gde su operacione sale a onr i setaju po spratovima .To svi vide i znaju ali izgleda da na zalost niko ne reaguje!?Pedijatri i sestre na odeljenju gde su inkubatori nemaju vremena da se posvete roditeljima(ukoliko nemate "vezu" )na minut,jer ih je premalo i treba da ih juris i molis da ti kazu stanje bebe
Uz svo duzno postavanje, svaka 2-3 meseca nam preko poste kad saljemo pakete i pisma naplacuju za Hram Sv. Save koji evo vec 20 i kusur godina cuci nezavrsen, dok nam bolnice propadaju! Sramota!
Ležala sam sa sinom na hirurgiji na Institutu za majku i dete. Imamsve reči pohvale za hirurga koji nas je ostavio dva dana duže jer mu je bila sumnjiva rana, i za organizaciju rada u ambulanti, sve smo završili za pola sata. Sestre i tehničari na odeljenju su vredni i savesni, ali im zameram što su ograničeni. Jasno mi je da nema mesta u krevetima za majke i da bolesna deca imaju prednost, ali budu prazne i po dve-tri sobe, a majke sede na stolicama pored kreveta. Mislim da je to samo zato da se ne bi bez potrebe prljale posteljine; zar se niko nije seti da na dušeke stavi samo navlake, pa neka leže majke dok ne dođe neko dete. Kad stvarno ne bude mesta, majke će ustati, nisu lude. Drugo, pune su predrasuda i ponašaju se prema nama kao da smo svi došli iz šume. Naročito nastradaju mali Romi. Priznajem, jesu nekultivisani, ali deca su i uplašeni su (jedan mali je ostao na odeljenju jer su mu imobilisali obe noge, a otac je morao da ode po majku u neko selo kod Lazarevca jer ne primaju muškarce u sobe, a sestre su izgubile strpljenje što on plače i izašle iz sobe a da ga niko nije uverio da će roditelji doći), nije fer ignorisati ih. Jesu oni odgovornij, jeste sve urađeno kako treba, ali ništa preko umnih ograničenja.
Ja sam lezala sa bebom od 2o dana na institutu za majku i dete na odeljenju gastroenterologije, tamo em sto buba ima kao u prici, em sto im prozori dihtuju fenomenalni u sobi je kao da si napolju hladno i duva na sve strane. Kada sam pitala osoblje sto ovako duva rekli su mi da samo oni nisu renovirani inace je ceo institut renoviran sto se da primetiti po stolariji. A inace pregled za prijem sam brzo obavila i osoblje je veoma bilo ljubazno.
Ja bas i ne mogu da pohvalim osoblje u bolnici Dragisa Misovic jer su se, na dan mog porodjaja smejale mojoj kilazi kada sam stala na vagu i bezdusno me poslale u drugu bolnicu na porodjaj iako sam u toj bolnici vodila trudnocu. Da sam im dala jedno 500e verovatno bi se sazalile obzirom da su svi doktori u toj bolnici navikli na "BONUSE" uplasenih buducih roditelja. Ta reakcija je izazvala kod mene enormni pritisak (za vreme cele trudnoce sam imala normalan pritisak), te sam hitno prebacena u bolnicu u Visegradskoj. Tamo je bila slicna situacija. Sestra je, zeleci da mi izmeri pritisak pocela da divlja na mene govoreci kako sam mnogo debela i da joj ne dozvoljavam da radi svoj posao. Nije primetila da je njen aparat star i ispucao i da zbog toga ne moze da ga zalepi za moju ruku. Kadasu dosle doktorke ( inace sam bila 8 sati na indukciji, na svaka 2 min bolne kontrakcije i toliko izmucena), jedna doktorka je rekla: "Ja predlazem carski rez". Isuvise izmucena, jedva sam disala uspela sam da kazem: "Molim vas za carski samo da se vise ne mucim", a jedna od njih je bahato odgovorila: "Ha, cuj nje, vi da se ne mucite, pa vi nas mucite!". Da sam mogla ustala bih se sa kreveta i porodila bih se na ulici, jer bih se svakako porodila u humanijim uslovima. Sramota, ne samo za njih vec za citav zdravstveni sektor u drzavi (cast izuzecima). Pozdrav svim buducim mamama i drz' te se!
Ana solidarisem sa Vama, ali nazalost mi smo samo male ribe u velikom moru korupcije. Ako dodje do druge prilike svakako cu traziti da mi trudnocu vodi neko na Zvezdari. Veliki pozdrav Vama i bebi! ;)
Ovo je prestrasno! :-( Kad procitam ovakva iskustva dodje mi da placem,vama svaka cast! Trebalo je da objavite ovu pricu sa imenima svih doktora i babica u medijima...Ne znam dokle ce se vise ovako izivljavati nad trudnicama.Upravo zbog iskustva kao sto je vase,nisam htela da se poradjam ni u DM,ni u Visegradskoj ni u N.frontu! Porodila sam se pre 3meseca u KBC Zvezdari,i svima preporucujem to porodiliste upravo zbog odnosa prema trudnicama i porodiljama.Nije nigde idealno,nije nigde savrseno,i uvek se nadje bar jedan doktor ili sestra koji imaju neki neadekvatan komentar ili primedbu,ili vas jednostavno ne saslusaju i razumeju u datom trenutku. Ili se desi neki drugi propust.Ne uvek,ali desi se.Ja za svoj porodjaj nisam nikome ni dinara dala,sto je kad pricam drugima ravno ludilu...Jednostavno nemam taj novac i necu da podmicujem osoblje za nesto sto je njihov posao.Inace moji roditelji su doktori,otac mi je.bio ginekolog,odavno.je mrtav nazalost,i verujem da bi ga bila sramota od svojih danasnjih kolega.Osoblju na Zvezdari svaka cast,oni u znak zahvalnosti nece ni cokoladu da uzmu,kad vam udju u sobu i ponudite ih da prezalogaje. :-) A inace im je ukinut obrok na poslu,i porodiliste je staro,fali im dosta stvari,ali srecom nigde.ne setaju bube,macke i ostale zivuljke,i ne...Higijena nije bas savrsena,i opet se zadesi da neko negde napravi propust.Konkretno moja beba je dobila bakteriju,zbog koje je morala da prima antibiotike.Meni se tako zadesilo,a u domu zdravlja na kontroli mi je sestra rekla,da je strasno sta sve bebe mogu da 'fasuju' u svim.nasim porodilistima.To je jos jedna horor tema,kojom se treba pozabaviti...
Bolnica u Smederevu

Sa sinom od 14 meseci sam provela 6 dana na odeljenju zbog angine i bronhitisa. Bube rusi (ili kako se zovu one bube slicne buba svabama samo smedje boje) su svuda. Strasno! Ne znam kako su se stvorile, kad zaista cistacice ciste svako jutro detaljno. Treba da se ipak izvrsi dezinsekcija! Mnogo sam se iznenadila da su doktorke daleko ljubaznije i pristupacnije od medicinskih sestara!!!!!! Cast izuzecima, koji uvek postoje
Juce dosli kuci iz bolnice Dragisa Misovic odeljenje pulmologija,lezala sam sa sinom od godinu dana,bolnica je cista,hrana korektna,bila sam u zasebnoj sobi koja je skroz ok,sestre kranje ljubazne ali uvek se nadje neki baksuz.Sve u svemu za razliku od ostalih bolnica ova je za primer,cak i za stariju decu ima ljubazna vaspitacica koja im je posvecena...Porodila sam se u Zemunskoj koju svi pljuju samo ne znam zasto kupatila cista,hrana ok,sestre fine,ceo taj blok je cis,nov renoviran,doktori ljubazni,sl dete kad budem radjala opet ce moj izbor biti Zemunska imala sam divno iskustvo tamo
Vazno da zelimo u Evropu....samo smo nasli pogresan nacin kako cemo oticu u istu :(
Institut za MID, odeljenje ORL: ne mogu da kazem da je katastrofalno ali je daaaaaaleko od dobrog. Buba ima ali nisu bas gmizale po nama. Hrana je bolnicka i samo je sutnu na hodnik. Najvise mi je smetala nezaiteresovanost i neljubaznost osoblja koje se zatvori u doktrosku sobu i ne izlazi satima. Kupatilo za decu i roditelje je uzas dok je doktorsko novo, srdjeno i lepo.
DZ u Lazarevcu: otisla popdne sa detetom u toalet, zatekla haos i izmet (i pojedini pacijenti su stoka)... Otisla sutradan pre podne, zatekla isti izmet na istom mestu. E to vec nije u redu. Znaci da WC za pacijente (decu predsolskog uzrasta) nije ociscen bar dve smene. O doktorki koja se vodi devizom "ne mogu oni mene toliko malo da plate koliko ja mogu da ne radim" bolje da ne pocinjem!
U bolnici Dragisa Misovic sam bila sa osamomesecnom bebom. Sve je bilo u savrsenom redu, sobe ciste, zasebne sobe, hrana dobra, za osoblje samo reci hvale. Cim cuju da se beba zaplace, dezurna sestra je tu za dva minuta da vidi da li je sve u redu.
pre dve godine,otisli smo na godisnji u Srbiju,Petrovac na Mlavi,hitna...moj sin pokupio stomacni visrus,dehidrirao,malaksao...mi strani drzavljani sa privatnim zdravstvenim osig.cekali smo sestru da se isprica(istracari)na tel.dok je moj sin jecao u mojim rukama...jadnicak,nije vise imao snage ni d aplace,ona ne reaguje,dok moj muz nije grmnuo,nakon nekoliko sati njenog trucanja na telefon...cisto jeste,ali osoblje je ne daj boze,pogotove sestre,nadr.kane sve do jedne,neljubazne,zbog toga se ovde dobija otkaz po kratkom postupku,bez objasnjavanja!
iz pancevacke bolnice uglavnom ljudi izlaze osakaceni a ne oporavljeni....UZAS NAD UZASIMA....
Za tri godine, koliko je dete staro, lezali smo u bolnici dva puta po desetak dana.Cuprijska bolnica je u pitanju.Sestre i doktori su ljubazni, hrana je odlicna.Kuvarice cak idu po sobama i mole majke da dodju sa decom da jedu.Nema buba, kupatila za majke su na nekom srednjem nivou sto se higijene tice.Kupatilo za decu je cisto i novo.Problem je samo sto u svim sobama ne radi grejanje podjednako.U nekim je vise, a u nekim manje toplo.Zahvalna sam svima na decjem odeljenju u Cupriji.
Pored dobrog iskustva u porodilistu Zvezdara, imam i dobro iskustvo sa lekarima i sestrama iz Tirsove.Sa bebom od 5,5 meseci sam bila na odeljenju urologije.Za doktore i sestre imam samo reci hvale,ali uslovi za roditelje pratioce su losi.Ili da spavas na stolici pored decijeg kreveta ili da se nekako sklupcas pored bebe...Toaleti su u katastrofalnom stanju, sobe su prepunjene, ali takva slika je kod nas, izgleda normalna. Mozemo mi o ovome samo da pricamo, da se zalimo, ali nesto da uradimo po tom pitanju? E to je tesko!!!!
Moje iskustvo, mozda retko, ali bolje osoblje i lekare nisam srela, porodiliste Gradska bolnica Zvezdara.Oba puta sam se tamo porodila i ako bude i treceg puta idem tamo.Babice, lekari, sestre svi su veoma ljubazni, puni paznje.VEOMA LEPO ISKUSTVO I HVALA IM!!!
2009 narodni front uslovi pristojni za majku i dete ja na pragu sepse(ostala krv u materici)na sopstvenu inicijativu vratili se ocistili me i dobila izvini od dr.2013 jevremova bolnica bliznakinje uslovi kao nigde osoblje doktori jednom recju predivni.Tirsova jedna beba operisana sa 2 nedelje srcana mana sestre i doktori predivni mom detetu dali drugu sansu za zivot pod ovim nebom.Uslovi su dobri ali im trebamo mi ljudi da potpomognemo da bi sve to dobilo formu kakvu zasluzuju.Nedostaju im male stvari koje su nama neznacajne a njima preko potrebne.Male akcije nas roditelja potpomogle bi poboljsanje .Za Tirsovu ne mogu lose da napisem kad su moju mrvicu nosile sestre 30 dana na odeljenju i bile tu umesto mene mazile je hranile i kupale i brinule o njoj dan i noc.Sestre neonatalogije heroji koliko i mali divovi koji su pored njih.
ja sam se porodila u Njemackoj stvarno odusevljena ssm radom medicinskog osoblja jer da se porodila u Crnoj Gori ne znam kako bih izdrzala al ovdje tretman je bio odlican jelo savrseno :)
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »