Komentari za tekst "Horor u dečjim bolnicama u Srbiji"

Komentara
80
Ostavite komentar
Zgrozena beogradskim bolnicama i lekarima porodila sam se u novosadskom porodilistu Betanija. Svim buducim mamama najtoplije preporucujem isto, jer ce biti prezadovoljne i iznenadjene sto ih neko tretira kao prave trudnice i porodilje. Isto mogu potvrditi i za decije ambulante i pedijatre za razliku od onih u Beogradu koji su totalno nezainteresovani za decu i od kojih nekolicina nema pojma ni da radi svoj posao.
MID pre 2 meseca
9 sprat
osoblje ljubazno.higijena sasvim solidna.nemaju buba.imaju krevet i za mamu i za bebu.
Strasno je sto se na ovakve stvari obrati paznja tek kad neka javna licnost o tome progovori. Onda se 2-3 dana prica o tome i posle svi zaborave. Opste je poznata stvar da roditelji nemaju ni krevet ni obroke, da spavaju na stolicama, na podu, samo da bi bili uz svoje dete.
Evo nesto o bolnici Olga Dedijer na Bogosloviji....
Prvi put sam bila u bolnici sa bebom od 9 meseci i zaprepascena sam uslovima,dakle....nema jastuka, nema posteljine, to se donosi od kuce, u sobama su po 3 krevetca i 2 kreveta, pa je jedna mama uvek na stolici.Jednu wc solju koristi preko 30 mama plus deca,pritom cevi su popucale pa je taj jedan jedini toalet uvek pun vode. Bube setaju na sve strane. Sto se tice hrane bila je solidna, dosta ukusnija i obimnija nego ona iz porodilista, ruca se na krevetu,nema stola, a sto se tice hrane za bebu kada smo primljeni receno mi je svega ima, da bi.. pokvario im se blender pa snadji se za kasice, crkla mikrotalasna pa je beba pila hladno mleko koje sam takodje kupovala, drzala po prozorima.Stavljaju decu sa svim virusnim infekcijama zajedno,tako da smo otisli sa upalom pluca a izasli sa stomacnim virusom.Osoblje, sestre su za svaku pohvalu, narocito one mladje, obzirom na obim posla i uslove rada bile su divne, doktori takodje izuzev jednog starijeg ! Ova bolnica je jako mala, pa zar je nemoguce naci donatora za 30 jastuka???
Auf
Nas su iz Tirsove dva dana vracali kuci pod izgovorom da dete nije za hospitalizaciju. Jedne od tih veceri smo poslenjih otisli u zemunsku deciju kliniki. Momentalno su nas hospitalizovali. Dete ima zapaljenje pluca. Zgrada je stara nema buba cisto je i osoblje je strucno i ljubazno. A u Tirsovu cu se vratiti da se zahvalim doktoru koji me je te veceri vratio kuci jer mi je ucinio usligu sto ne lezimo tamo.
10 dana u bolnici u Cacku sa bebom od 15 dana,na lekare nemam komentar koliko su nervozni,hrana je ok,cistoca ok,sestre takodje.Posle toga nefrologija u Tirsovoj,doktorka koja nas je primila je bila ljubazna,sve mi je lepo objasnila,mada je bebu pregledala posle 9 sati od prijema na odeljenje.Sto se tice hrane bila je ok,ali higijena je uzasna,wc je toliko prljav da je to strasno.Inace prespavala sam na stolici pored bebinog krevetca.Hvala Bogu pa smo odmah sledeci dan otisli.
Na institutu MID,Sto se tice odeljenja i osoblja nefrologije je ok. Ali hrana nikakva!!! Sa bebom od tačno dva meseca na pregled sam cekala 4sata. A pri tom sam vec znala jer sam uradila krvnu sliku i urin privatno da beba ima jaku urinarnu infekciju. Dok smo cekali stavila sam bebi kesicu da uhvatim i urin da ne cekam posle jos i to. Nisu hteli bez naloga da ga uzmu, a dr. Nije htela da da nalog dok ne dodjemo na red... Tako da smo od dolaska do prijema na odeljenje cekali ukupno 5 sati!!! Jako malo dezurnih lekara na 2.500.000 stanovnika!!! Tog dana je bilo samo 3!!!
Dete mi je imalo trovanje i otisla sam u decju bolnici na Zvezdari i imam samo reci hvale za njih. Jeste da rade u staroj zgradi, ali je cisto i osoblje je ljubazno i cini sve kako bi vreme koje majke i deca provedu tamo sto lakse i bezbolnije proslo. Meni je celu noc dolazila jedna sestra i mene smirivala i pomagala mi oko deteta koje se borilo sa braunilom i infuzijom jer je bila u soku. Stvarno su divni i lekari i medicinske sestre. Jedino im fali malo farbe na zidovima jer je staa zgrada i dobro bi joj doslo sredjivanje, ali sve ostalo je odlicno.
Pohvale za decije odeljenje bolnice u Pozarevcu. Divne doktorke i sestre celu noc obilaze decu i hrabre mame. Sramota su uslovi i kojima borave deca i rade te divne zene.
Nedaj Boze nikom da mora duze da provodi vreme sa decicom po ovim klinikama! Ovo sto sam procitala, ostala sam bez texta..zar je moguce da nam je zdravstvo tako lose?! Vidim samo kad vodim bebu na preglede, da je med.osoblje uglavnom bezvoljno i nadrndano, samo sto te ne oteraju kuci...cast izuzecima ali njih je veoma malo!
U Zrenjaninskoj bolnici je uzas. Lezala sam sa cerkicom 2 nedelje na pedijatriji zbog bronhitisa. U sobi ima 2 kreveca i dve stolice za mame.Sobe za majke je na drugom krsju odeljenja gde prodjes kroz dva hodnika. Ja sam 2 nedelje prespavala na stolici pored kreveca. Puno je buba,prljavo je. Nema uvek tople vode. Uzas. Hrana je horor. Za dorucak je dobijala virslu,griz,mleko i keks,rucak pire na vodi i mleveno meso unutra svaki dan,vecera griz,puding,mleko i keks.Ne daju da se unosi hrana,ni pice,nista. Majke jedu u drugim prostorijama opet jako udaljeno od decije sobe. WC i kupatilo za majke takodje je jako udaljeno od decije sobe opet kroz dva hodnika,znaci kad treba da idem u wc ili da jedem ostavim dete samo u sobi i trcim da bi se sto pre vratila. Higijena ostalih prostorija je uzas.Osoblje je jako neljubazno. Sobe su razdvojene staklom pa vidis sve decije sobe na odeljenju a i cujes.
Takodje veoma lose iskustvo iz Zrenjaninske decije bolnice.Bube na sve strane,setaju po kadima gde trebamo da okupamo bebu,po krevecu a da ne spominjem da kad se hrana stavi na sto a bube na sve strane.Uzas!Beba je bila u jednoj sobi a ja sam bila smestena na drugi kraj odeljenja gde je nemoguce cuti bebu ako place.Takodje se i kupatilo kao i kuhinjica za majke nalazila na drugom kraju odeljenja.Grozni uslovi!
Isto kad je rec od Zrenjaninskoj bolnici! Katastrofa na pedijatriju, uzas, od uslova do osoblja. Dezurne sestre grozne, besne na same sebe a onda i na ceo svet. Meni su rekli kada sam sa cerkicom bila u bolnici prosle zime da one nemaju vremena da dolaze, one rade na dva odeljenja....bla,bla....deca vriste,ne smes da ih izneses iz boksa a toalet za majke na drugom kraju odeljenja. Namestaj od pre 200 godina,pod se raspada,plocice otpadaju, bube gamizu...u sobi milion stepeni. Doktorka koja je bila dezurna mi je rekla da sam trebala ranije da inhaliram dete a ne da je dovodim u bolnicu ako mi se ne svidja, dete mora da se inhalira!!! Pa ja da sam lekar ne bi je sigurno dovela kod tebe!A o inhalacijama da ne pricam, sestre spreme bog zna sta i nemas pojma ni da li su obrisale masku za inhalaciju i samo ti pokucaju na prozor i viknu inhalacija. Tako mogu i sama da je inhaliram! Potpisala sam i otpustili su nas kuci na moj zahtev. Dete se oporavilo posle 2 dana, prestala je da kaslje i bile smo mirne i ona i ja!!
Isto iskustvo imam i ja kada je rec decijem odeljenju u Zrenjaninu. Osoblje vise nego neljubazno, ormarici, kadice za kupanje blagi uzas, buba koliko hoces. Satima su u stanju da ne dolaze da vide sta se desava iako bebe i deca placu. Kad ih zovete dezurni doktor nije tu, a kada dodje kaze da li vi mislite da ste najpametniji, valjda mi znamo da prepoznamo da li dete place zato sto je bolesno ili iz hira. I to za bebu koja ima temperaturu 39 i svega dva meseca. Kada pocnes da se svadjas sa osobljem, kazu vi mozete da idete, a dete da ostavite.
Sestra je sa malom bebicom bila na Institutu za mid, bebica mala 2 meseca. Isla sam im u posete i nosila hranu za sestru, posto nisu imali hranu za nju. Uzas od sobe, uzas od bolnice. Bube pice svuda, danju...nocu. Prljavoo a ona cistacica kao brise? Sestra je spavala na podu, na nekomm razdrndanom duseku, bruka i stamota. Sestre samo mlate vratima i lupaju ko pomahnitale, ja se svaki put prepadnem a mozete da zamislite kako je jasna beba skakala i plakala!? Sve u svemu, katastrofa. Mame pricaju odavno kako su losi uslovi po bolnicama, generalno. Hvala Ani Stajdohar sto je pokrenula pricuu, posto zene niko ne slusa.



Bolnica u Trebinju što se tiče higijene na dječijem odjeljenju je super bar ka smo mi bili .Sestre jako neljubazne čas pojedinim od njih 10 dvije su ljubazne i tu su kad ih god zatrebaš.Hrana solidna
Avgusta ove godine dosla sam na odmor iz Ch u Srb,posle par dana moj sin od 1god i mes dana dobije temperaturu 39,6 dobila sam uput u bolnicu u Kg-u..posto nismo iz Srbije naravno da nemamo knjizicu,i sestra je pocela odma da vice na mene sto dete nema knjizicu bla bla ,a nije ni pogledala papir da on ima privatno osiguranje i odakle je.. poslala nas je na intezivnoj I uzeli su dete u ordinaciju bez mog prisustva sto je ovde u Ch zabranjeno jer majka mora da bude sa detetom,druga je sestra donela pizamu koju trebam da obucem jer i ja ostajem posto dete dojim,pizam mala za 14god nema veze sve to rekli mi u kojem boxu da sacekam dete ja gledam u kojem krevetu ja spavam to je bio krevet od 70x140 prljava posteljina,bez jastuka uzasss..ali nema veze sve to prezivecu samo da bebi bude ok,posle toga dosla je sestra koja nas je primila i pocela da vice na mene kako ne smem bebu da uzimam posto je vezan njemu govori da umukne ali ja bez dlaka na jeziku pocela da vicem da se ponasa bolje jer nismo mi stoka...hrana je bila uzasla pored budjave banane za bebu,bajat kroasan itd nagledala sam i i drugih uzasa tu kako vuku bebe od 1mes 2m,deru se..bebe placu to je bio za mene horor :-( nocna mora... bili smo ukupno 6 dana a kad je racun stigao da se plati bila je ogronma cifra za srpski standard i platu ali meni svakako osiguranje vraca ma koliko god platila... u tom racunu cene su bile duplirane kao sto je ultrazvuk radjen 2x a uradjen 1x i ostale gluposri koje su nagomilala g.sestra.
Cula sam da na Institutu za MiD do treceg sprata gmizu bube... ja sam
celo leto provela na cetvrtom, gde nisu bile bube ali je higijena oskudna..
ne daju da se po sobi na policama drzi bilo sta, a cistacica kad obrise pod
tu prljavu vodu prosipa u kadicu gde se bebe kupaju...
hrana lose i osoblje samo gleda da odradi svoj posao a za decu i njihove potrebe ne mare mnogo...
Najgore je kad dodje vikend ili noc jer tad rade samo dva lekara pa trce samo i tad je bukvalno haos!!!
u institutu sam bila sa detetom na dec hirurgiji,na pulmologiji,i u dn. bolnici. svaki put je osoblje bilo vise nego predusetljivo,spremno da pomogne,objasni i ucini,lekari takodje... sto se tice higijene,ono sto se tice tih ljudi bilo je na mestu,a stoji da namestaja gotovo nema,posebno za majke,fotelja od pre 100 god ili stolica... ali,ljudi su stvano bili super,to je moje iskustvo...
Sa prvim detetom sam bila u Institutu za majku i dete pre 22 godine. Sedela pored kreveca bebinog, kad je bio slobodan krevet spavala na njemu. Sestre, ljubazne, lekari ljubazni. Pre 4 godine sa najmladjim detetom ista situacija - kreveta nema, osoblje ljubazno. U Somboru sa drugim detetom, pre 9 godina ista prica. Zakljucak, uslovi za boravak losi, osoblje ljubazno i usluzno.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »